L-carnitine tegen vermoeidheidsklachten bij coeliakie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat suppletie met L-carnitine de symptomen van vermoeidheid bij patiënten met coeliakie vermindert.
Er namen 60 patiënten met coeliakie aan het onderzoek deel. Dertig patiënten kregen gedurende 180 dagen dagelijks 2 gram L-carnitine. De rest kreeg gedurende dezelfde periode een placebo. Informatie over de vermoeidheidsklachten werd met behulp van verschillende vragenlijsten verkregen. Daarnaast werden in het darmweefsel van de patiënten de concentraties OCTN2, een specifieke transportmolecule voor carnitine, bepaald. De vermoeidheidsklachten werden bepaald aan de hand van de Scott-Huskisson Visual Analogue Scale.
Bij personen die werden gesuppleerd met L-carnitine waren de vermoeidheidsklachten aan het einde van de onderzoeksperiode significant gedaald vergeleken met de placebogroep. Daarnaast bleek dat patiënten met coeliakie, vergeleken met gezonde personen, verlaagde concentraties OCTN2 in het darmweefsel hadden. Na het volgen van een glutenvrij dieet steeg de concentratie OCTN2 in beide behandelgroepen.
De onderzoekers verklaren dat de verbeterde opname van L-carnitine, te zien aan de verhoogde concentratie OCTN2 in het darmweefsel, de vermoeidheidsklachten doet afnemen. L-carnitine is dan weer in staat om te helpen bij de energieproductie in de spieren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen