Laag eiwit in flesvoeding, later minder overgewicht

De resultaten van het EU Childhood Obesity Programme wijzen uit dat flesvoeding met een laag eiwitgehalte een mogelijk positief effect heeft op het risico van overgewicht op latere leeftijd. Borstvoeding heeft van nature een laag eiwitgehalte in tegenstelling tot de hoge eiwitconcentratie in gebruikelijke flesvoeding. In een studie kregen 990 baby\’s gedurende de eerste 12 levensmaanden, in twee groepen verdeeld, flesvoeding met een laag ofwel een hoog gehalte eiwitten. Ze werden tot hun tweede jaar gevolgd. Daarnaast werd een groep kinderen die borstvoeding kregen gevolgd.
Het bleek dat de groei van de kinderen met beide soorten flesvoeding gelijk was aan die van de kinderen met borstvoeding. Echter een met borstvoeding vergelijkbaar positief effect op de metabolische en endocriene functies werd slechts bereikt met de flesvoeding met het lage eiwitgehalte. Deze functies hebben hun effect op de ontwikkeling van overgewicht later.
Ondanks het feit dat de studie nog niet is afgerond bevestigen de eerste bevindingen dat de voeding in de vroege kinderjaren voor een deel bepalend kan zijn voor het risico van overgewicht op latere leeftijd.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+