Laag glycemisch dieet verlaagt risico hartziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding met een lage glycemische index is effectiever in het verlagen van risico’s voor hart- en vaatziekten dan het tot nu toe gebruikelijke vetbeperkte dieet. Dit is de conclusie van onderzoekers uit Boston.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 23 jonge volwassenen met overgewicht. Gedurende een jaar volgde de helft een dieet waarbij onbeperkt voeding met een laag glycemische index (LGI) gegeten kon worden. De energie kwam voor 45 tot 50% uit koolhydraten en voor 30 tot 35% uit vet. De andere helft werd beperkt in de energie-inname (250-500 kcal per dag minder) en vetinname (minder dan 30%).
In beide groepen nam het gewicht significant af. Ook de trigliceriden namen significant af, maar in de LGI-groep significant meer dan in de vetarme groep. Tevens werd gevonden dat de plasminogeen activator inhibitor-1 concentraties in de LGI groep met 39% afnam, maar in de andere groep met 33% toenam. Dit betekent dat in de laatste groep het risico van trombose sterk is toegenomen door het dieet. Bij het laag glycemische dieet daalde dit risico significant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.