Laatste nieuws<br /> Suikerziekte en gewichtstoename door frisdrank

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen die meer frisdrank of vruchtensap drinken, die met suiker zijn gezoet, komen meer aan en hebben een significant hogere kans op suikerziekte in vergelijking met vrouwen die bijna geen suikergezoete dranken drinken. Deze conclusie werd getrokken uit achtjarig onderzoek. De onderzoekers schrijven deze bevinding toe aan de grote hoeveelheid snel opneembare suikers, die met de frisdrank worden geconsumeerd.
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de gegevens van de Nurses' Health Study II, waaraan ruim negentigduizend vrouwen meededen. In deze groep werd de relatie met diabetes onderzocht. Van ruim vijftigduizend deelnemers waren ook de gegevens over het lichaamsgewicht bekend. In deze groep werd eveneens gekeken naar de relatie met gewichtstoename.
Vrouwen die een stabiel voedingspatroon hadden, kwamen niet aan. De gewichtstoename was het grootst bij vrouwen die aan het begin van het onderzoek per week maximaal één frisdrank dronken en deze frequentie aan het eind van het onderzoek hadden opgevoerd naar minimaal één per dag. Deze vrouwen kwamen in de eerste vier jaar van het onderzoek gemiddeld 4,7 kg aan en in de vier jaar daarna nog eens 4,2 kg.
De vrouwen die hun frisdrankconsumptie verminderden, hadden de geringste gewichtstoename. Deze vrouwen kwamen na correctie voor lifestyle en overige voedingsgewoonten gedurende de eerste vier jaar gemiddeld 1,3 kg aan en in de vier jaar die hierop volgden gemiddeld 0,2 kg.
Een verhoogde inname van gezoete vruchtensappen leidde ook tot meer gewichtstoename bij vrouwen in vergelijking met vrouwen die er minder van waren gaan nemen.
Er werden 741 gevallen van suikerziekte geconstateerd. Vrouwen die tenminste één keer per dag een suikergezoete frisdrank dronken, hadden ruim tachtig procent meer kans op suikerziekte dan vrouwen die minder dan één keer in de maand ervan dronken. De vrouwen die meer dan één keer per dag een gezoete vruchtensap dronken, hadden twee keer zo veel kans op diabetes dan de vrouwen die maximaal eens in de maand een glas vruchtensap dronken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.