Lactobacillus: antwoord op resistentie?

Een bepaalde stam van Lactobacillus die aangetroffen wordt in yoghurt voorkomt de groei van verschillende antibioticaresistente bacteriën. De resultaten van de studie werden door Rachelle Allen-McFarlanevan de Howard University (Washington D.C.) gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American Society for Microbiology.

De stam Lactobacillus parafarraginis KU495926 werd middels 16S rRNA sequencing geïdentificeerd. Vervolgens werd de bacterie geïsoleerd uit vrij verkrijgbare yoghurt. Onderzoek naar de antimicrobiële activiteit toonde dat een bacteriocine van de stam de groei van diverse antibioticaresistente gramnegatieve bacteriën kon blokkeren. Een bacteriocine is een antimicrobiële peptide (bacteriedodende eiwithoudende stof) die door de bacterie geproduceerd wordt om de groei van andere bacteriestammen tegen te gaan. De geïdentificeerde bacteriocine van Lactobacillus parafarraginis KU495926 bleek bovendien goed bestand tegen hoge temperatuur tot 121 graden Celcius.

Gezien de toename van antibioticaresistente gramnegatieve bacteriën in onder andere ziekenhuizen, zijn de bevindingen van deze studie hoopvol voor de ontwikkeling van nieuwe strategieën tegen resistente bacteriën.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+