Lage calcium en vitamine D, meer overgewicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In Noorwegen is een onderzoek gedaan naar het verband tussen levensstijl en de mate van overgewicht. De nadruk werd hierbij gelegd op de inname van calcium en vitamine D. Verder werd het wel of niet roken, de koffie- en alcoholconsumptie en de lichamelijke activiteit in het onderzoek meegenomen. De mate van overgewicht werd bepaald door de body mass index (BMI) die berekend wordt door het lichaamsgewicht (kg) te delen door de lengte (m) in het kwadraat. Een BMI van boven de dertig geeft ernstig overgewicht aan.
Aan het onderzoek deden 9252 mannen en 9662 vrouwen uit het noorden van Noorwegen mee. Deze vulden alle vragenlijsten over hun voeding en levensstijl in. De BMI werd berekend.
De Noren die het minste vitamine D binnenkregen, hadden vaker overgewicht dan de Noren met de hoogste vitamine D-inname. Bij de mannen kwam een BMI boven de dertig in de groep met de minste vitamine D-inname meer dan twee keer zo vaak voor als bij de mannen die het meeste vitamine D binnenkregen. Bij de vrouwen was dit anderhalf keer zo vaak. Een hoge BMI kwam voor bij mannen die een hoge calciuminname hadden, bij vrouwen was dit niet het geval.
Personen met weinig lichamelijke activiteit en die weinig rookten, hadden vaker overgewicht. Er was minder overgewicht onder de koffiedrinkers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.