Lage vitamine B12 rol bij onvruchtbaarheid?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een lage vitamine B12-status speelt mogelijk een rol bij vruchtbaarheidsproblemen, zo blijkt uit een Israëlische studie.
Bij 171 stellen die geen kinderen konden krijgen en om die reden een vruchtbaarheidskliniek bezochten (minimaal 6 maanden) werden de bloedwaarden voor vitamine B12 bepaald. Bij sommigen was de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblematiek bekend, bij anderen niet.
Uit de bloedanalyse bleek dat bij 74 stellen (43,3%) één van de partners vitamine B12-deficiënt was. Het maakte hierbij geen verschil of de oorzaak van de uitblijvende zwangerschap bekend was of niet. Bij 13 stellen bleken beide partners B12-deficiënt. Daarnaast werd bij de mannen bij wie afwijkingen in het sperma waren gevonden in 39% van de gevallen een B12-deficiëntie vastgesteld.
Nader onderzoek zal uit moeten wijzen of het hoge percentage onvruchtbaarheid bij mannen in Israël deels is toe te schrijven aan het in dit land veelvuldig voorkomende tekort aan vitamine B12. Hetzelfde geldt voor het effect van suppletie met deze vitamine op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen