Lage vitamine D onafhankelijke risicofactor hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine D-deficiëntie is een onafhankelijke risicofactor met betrekking tot het optreden van hart- en vaatziekten bij patiënten met diabetes type-2 en een matig gestoorde functie van de nieren.
Dit bleek uit een onderzoek met 462 patiënten met diabetes type-2 en een matige disfunctie van de nieren. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 62 jaar. De nierfunctie hield in sterke mate verband met het risico van de hart- en vaatziekten. Hiertoe werden het hartinfarct, angina pectoris, ischemische beroerte, coronaire revascularisatie en carotisendarterectomie gerekend.
Na analyse van de gegevens bleek tevens dat naarmate de concentratie 25-hydroxyvitamine D (25(OH)D) in het bloed lager was, het risico van de hart- en vaatzietken groter was. Dit verband was significant en onafhankelijk van de nierfunctie en andere bekende risicofactoren bij aanvang van het onderzoek. De significantie van het omgekeerde verband tussen de concentratie 25(OH)D en de hart- en vaatziekten hield stand als men zich voor analyse beperkte tot de gegevens van de 30% deelnemers met de laagst geschatte glomerulaire filtratiesnelheid na aanpassing voor mogelijk storende factoren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.