Lage voedselinname schadelijk voor jonge hardloopsters

Een lage voedselinname met als doel het nastreven van een specifiek lichaamsgewicht is ongewenst voor jonge hardloopsters.

Voor het onderzoek werden veertig jonge hardloopsters geselecteerd die wekelijks een afstand van zo’n 40 kilometer aflegden. Ze waren in een leeftijd van 14 tot 17 jaar. Er werd nagegaan in hoeverre ze een specifiek lichaamsgewicht, een ideaalgewicht, nastreefden. Tevens werd hun eetpatroon gedurende zeven dagen bijgehouden. Ook werd de botdichtheid gemeten en werd de menstruatiecyclus bijgehouden.

Van de deelneemsters waren er twaalf (30%) die een ideaalgewicht nastreefden. Deze hardloopsters hadden ten opzichte van de andere deelneemsters een significant lagere energie-inname en een significant lagere inname van koolhydraten. Ze aten minder graanproducten, maar wel significant meer fruit, groenten en vezels. Ook hadden ze een significant lagere dichtheid van de lumbale wervels ten opzichte van deelneemsters die minder op hun gewicht letten. Het eetpatroon had geen significante invloed op de menstruatiecycli van de deelneemsters.

Het nastreven van een ideaal lichaamsgewicht bij jonge hardloopsters vergroot de kans op een te lage energie-inname en op een verminderde botdichtheid.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+