Lager borstkankerrisico met mediterrane voeding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het mediterraan voedingspatroon met extra-vierge olijfolie biedt bescherming tegen borstkanker.

Er werden gegevens gebruikt van de PREDIMED-studie die in de periode van 2003 tot 2009 werd uitgevoerd in Spanje. Aan de studie namen 4282 vrouwen in de leeftijd van 60 tot 80 jaar deel. Ze hadden een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. De vrouwen werden willekeurig in drie groepen verdeeld en volgden het mediterraan voedingspatroon met extra-vierge olijfolie, het mediterraan voedingspatroon met gemengde noten of een controledieet waarbij geadviseerd werd om de vetinname te verminderen.

Tijdens de volgperiode van gemiddeld bijna vijf jaren kregen 35 vrouwen borstkanker. Vrouwen die mediterrane voeding met olijfolie kregen hadden met 68% significant minder kans op borstkanker in vergelijking met vrouwen in de controlegroep. Het borstkankerrisico was met 41% lager bij de vrouwen die mediterrane voeding met noten consumeerden. Dit verschil was echter niet significant. Bij iedere 5% toename van olijfolie op het totale aantal calorieën nam het risico van borstkanker met 28% significant af.

Mediterrane voeding met 15% olijfolie (van de totale hoeveelheid calorieën) beschermt vrouwen significant tegen borstkanker, zo concluderen de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen