Lagere bloeddruk met foliumzuursuppletie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers van Harvard vonden dat vrouwen die hun voeding suppleerden met een hoge dosis foliumzuur, significant minder risico liepen van het ontwikkelen van een te hoge bloeddruk. Deze conclusie werd gebaseerd op gegevens van een groot epidemiologisch onderzoek.
Om te onderzoeken of er een relatie bestaat tussen de inname van foliumzuur en bloeddruk werden gezondheids- en voedingsgegevens van meer dan honderdvijftigduizend vrouwen bestudeerd. De leeftijd van de vrouwen was tussen de 27 en 70 jaar.
Foliumzuurinname alleen via voeding gaf geen afname van het risico van hoge bloeddruk te zien. Voor jongere vrouwen die minimaal 1000 mcg foliumzuur per dag binnenkregen via voeding en supplement, werd een significante risicovermindering van 46% gevonden van het ontwikkelen van hypertensie in vergelijking met vrouwen die minder dan 200 mcg foliumzuur per dag binnenkregen. Wanneer de voeding minder dan 200 mcg foliumzuur bevatte, maar de vrouwen door middel van supplementen toch boven de 800 mcg uitkwamen, verlaagde hun risico ook significant. Bij jongere vrouwen was de risicovermindering 45%, bij oudere vrouwen 39%.
De onderzoekers stellen dat, voordat foliumzuur als therapie ingezet kan worden, er eerst een klinische studie uitgevoerd moet worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.