Lagere bloeddruk met meditatie

Dagelijks mediteren kan de bloeddruk verlagen door een verandering van de genexpressie. Dit blijkt uit onderzoek van de Harvard Medical School en bevestigt dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Aan de studie namen 24 personen deel met hoge bloeddruk. Ze volgden een acht weken durend relaxatieprogramma waarbij ze wekelijks sessies kregen bij een ervaren trainer en dagelijks gedurende twintig minuten oefenden aan de hand van een cd. De techniek was eenvoudig te leren en bestond uit diepe ademhalingsoefeningen, spierrelaxatietechnieken en concentratietechnieken middels een mantra waarbij opdringerige gedachten genegeerd werden.

Van de deelnemers werd bij dertien personen een verlaging van de boven- en onderdruk bereikt met respectievelijk minimaal 10 mmHg en 5 mmHg. Deze zogenaamde ‘responders’ bereikten een optimale streefwaarde van de bloeddruk van maximaal 140/90 mmHg. De overige elf deelnemers bereikten deze streefwaarde niet. Onduidelijk is of dit een gevolg was van het onvoldoende beheersen van de meditatietechniek of dat sprake was van een ander type hoge bloeddruk dat niet gevoelig is voor meditatie. Tenslotte werd een significant verschil gezien in de genexpressie tussen de responders en non-responders. Bij de responders werden 172 genen – betrokken bij inflammatie, het circadiaan ritme en de glucoserespons – ‘aan’ dan wel ‘uit’ gezet. Dit was niet het geval bij de non-responders.

De studie levert voor het eerst inzicht in moleculaire mechanismen die het effect van meditatie op de bloeddruk kunnen verklaren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+