Lagere bloeddruk met melatonine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Regelmatige suppletie met melatonine verlaagt de bloeddruk. Dit is het resultaat van een kleinschalig onderzoek van het Herseninstituut in Amsterdam.
Melatonine reguleert de biologische klok en wordt daarom gebruikt bij mensen met een jetlag. Dat dit de bloeddruk beïnvloedt is nieuw. Wel was al bekend dat mensen met een hoge bloeddruk 's nachts vaak lage melatonineniveaus hebben. Ook is bekend dat de biologische klok bij deze mensen vaak is verstoord.
De zestien proefpersonen met essentiële hypertensie kregen gedurende drie weken dagelijks suppletie met 2,5 mg melatonine of een placebo. Deze suppletie werd een uur voordat ze naar bed gingen, gegeven.
Bij de patiënten die drie weken lang de melatoninesuppletie kregen, verlaagde de systolische bloeddruk met 6 mmHg en de diatolische bloeddruk met 4 mmHg. Een eenmalige suppletie had weinig zin.
Bloeddrukverlagers hebben vaak bijwerkingen. Melatonine heeft als positieve bijwerking dat de persoon beter slaapt. Dit zou ook een verklaring kunnen zijn voor het feit dat de bloeddruk zich normaliseert.
Er is meer onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.