Lange ruimtereis en alzheimer

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Lange ruimtereizen gaan gepaard met onvermijdelijk verhoogde blootstelling aan kosmische straling. Hoewel de cabine van een ruimteschip tegen een groot deel van diverse typen straling afschermt kan niet alle straling worden geblokkeerd. Vooral de lange duur van blootstelling, zoals tijdens een retourvlucht naar Mars (duurt 3 jaar) zal een aanzienlijke stralingsbelasting van de astronauten opleveren.

In een recente studie werden muizen blootgesteld aan een speciale vorm van straling zoals aanwezig in de kosmos, namelijk aan HZE-straling (hoge dichtheid-hoge ladingdeeltjes). Deze deeltjes zijn afkomstig van exploderende sterren en passeren de beschermende wand van een ruimteschip.

De biologische en cognitieve effecten van HZE werden onder andere in geheugentests bij de muizen bestudeerd. Een blootstelling overeenkomend met wat astronauten te wachten staat, bleek vroegtijdige schade te geven. De hersenen van de blootgestelde muizen vertoonden typische vaatwandschade en een verhoogde ophoping van het eiwit bèta-amyloid. Dit eiwit is aan de ziekte van Alzheimer gerelateerd. In de geheugentests scoorden de muizen significant lager dan onbestraalde dieren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen