Lange vliegtochen voor gezonde mensen geen probleem

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
De lagere luchtdruk en hoeveelheid zuurstof in vliegtuigen vormen geen risico voor gezonde personen met een laag risico voor veneuze trombose. Dit concluderen Engelse cardiologen van de University of Leicester na een onderzoek onder 73 gezonde volwassenen.
Personen met afwijkingen in de bloedstolling werden van het onderzoek uitgesloten. De deelnemers verbleven, met minimaal een week pauze, meerdere malen gedurende acht uur in een kamer met verminderde druk en een lagere hoeveelheid zuurstof. Ze mochten ieder uur gedurende vijf minuten rondlopen. Op deze wijze werd een acht uur durende vlucht nagebootst. Er werd gekeken naar verschillende markers voor de bloedstolling, bloedplaatjesactivatie, fibrinolyse en activiteit van de bloedvatcelwand. Deze werden gemeten aan het begin en na acht uur.
Voor alle factoren werd geen verschil gevonden. Hieruit concluderen de onderzoekers dat de condities in het vliegtuig de kans op trombose niet vergroten. Om toch de kans op trombose zo klein mogelijk te houden, raden de onderzoekers aan om regelmatig op te staan en even te bewegen. Ook het dragen van speciale kousen vinden de onderzoekers, zeker voor degenen met een verhoogd risico, raadzaam.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen