LDL-oxidatie indicator MS

De oxidatie van low density lipopproteïne (LDL) dat cholesterol in het bloed vervoert, is een belangrijke factor om het verloop van multiple sclerose te bepalen. Dit is de conclusie van onderzoekers van de Hacettepe Universiteit in Ankara, Turkije.
Aan het onderzoek deden 48 patiënten mee. De helft had MS en de andere helft was gezond en diende als controle.
Tijdens een ziekteaanval bij de MS-patiënten bleek er een toename te zijn van de LDL-oxidatie in het bloed en was er een verhoogde concentratie auto-antistoffen tegen de geoxideerde LDL-deeltjes. Tevens werd er een sterke afname gemeten in de totale antioxidantencapaciteit. Daarnaast bleek de homocysteïnespiegel hoger bij MS-patiënten dan bij de controlegroep. De vitamine B12- en foliumzuurconcentraties bij de MS-patiënten waren lager, maar dit was niet significant.
Oxidatie van moleculen door vrije radicalen wordt gezien bij systeemziekten zoals MS. Het is ook bekend dat de antioxidanten bètacaroteen, retinol (vitamine A), alfatocoferol (vitamine E) en ascorbinezuur (vitamine C) in lage concentraties voorkomen in de ruggenmergvloeistof en in het bloed van MS-patiënten.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+