Let op dosis proanthocyanidinen in cranberries

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Cranberrypoeder met 72 mg proanthocyanidinen (PAC) biedt de beste bescherming tegen urineweginfecties.
In de crossoverstudie werden urinemonsters van 32 proefpersonen onderzocht. De proefpersonen waren afkomstig van Japan, Hongarije, Spanje en Frankrijk. De personen uit Japan en Hongarije kregen dagelijks een cranberrysupplement met 0, 36 of 72 mg PAC en de personen uit Spanje en Frankrijk kregen een supplement met 0, 18 en 36 mg PAC. Ze kregen alle behandelingen met tussentijds een week zonder suppletie. De urinemonsters werden met behulp van twee verschillende analysetechnieken getest op de antiadhesie-activiteit, dat wil zeggen de mate waarin E.coli bacteriën in staat waren zich te hechten aan de wanden van de urinewegen.
Na 6 uur was de antiadhesie-activiteit van 18, 36 en 72 mg respectievelijk 50, 90 en 100%. Na 24 uur werd er bij de laagste dosering geen antiadhesie-activiteit vastgesteld, terwijl de activiteit voor 36 en 72 mg respectievelijk 12,5 en 50% was.
Het effect van cranberrysuppletie blijkt afhankelijk van de hoeveelheid proanthocyanidinendosering. Een dosering van 72 mg geeft de beste bescherming tegen urineweginfecties. De activiteit neemt echter na 6 uur af. Een dosering van 36 mg tweemaal per dag kan daarom ook zinvol zijn. Alleen de proanthocyanidinen uit cranberries (A-type PAC) is in staat de urinewegen te beschermen. De zogenaamde B-type PAC uit bijvoorbeeld groene thee, appels en wijn hebben deze eigenschap niet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen