Let op voldoende vitamine D en zonlicht tegen borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Eerder onderzoek liet een relatie zien tussen vitamine D en het risico van borstkanker.
In deze Franse cohortstudie is het verband onderzocht tussen vitamine D, zonlicht en het risico van borstkanker bij vrouwen voor en na de menopauze. Bij 67.721 vrouwen werd de vitamine D-inname gemeten en werd aan de hand van de woonplaats bepaald aan hoeveel zonlicht de vrouwen werden blootgesteld. Er is gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de calciuminname.
Tijdens de volgperiode van 10 jaar werd bij 2871 vrouwen borstkanker vastgesteld. De inname van vitamine D uit voeding en supplementen was onvoldoende om het borstkankerrisico te verkleinen. Bij postmenopauzale vrouwen afkomstig uit gebieden met de hoogste blootstelling aan zonlicht was in combinatie met een hoge vitamine D-inname uit voeding en -suppletie de kans op borstkanker respectievelijk 32% en 45% minder in vergelijking met vrouwen met de laagste vitamine D-inname.
De onderzoekers concluderen dat een bepaalde minimale inname van vitamine D en hoeveelheid zonlicht nodig is om de kans op borstkanker te verlagen. Vrouwen in het noordelijk halfrond genieten echter te weinig zonlicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen