Leucine en spierschade

Suppletie met het aminozuur L-leucine in combinatie met een aantal andere aminozuren vermindert spierschade als gevolg van inspanning.

Aan de crossover-studie namen tien ongetrainde mannen deel met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. De mannen werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende periodes van acht dagen driemaal per dag een placebo of een supplement met 1,44 gram leucine gecombineerd met andere aminozuren (0,6 gram lysine; 0,4 gram valine; 0,39 gram isoleucine; 0,34 gram threonine; 0,24 gram fenylalanine; 0,12 gram methionine; 0,06 gram histidine en 0,03 gram tryptofaan). Vervolgens voerden de mannen een krachttest uit waarbij ze hun armen moesten buigen en strekken gedurende vijf sets van tien herhalingen.

In beide groepen werd na inspanning een toename van de activiteit van creatinekinase gezien in het bloedserum. Creatinekinase is een enzym dat betrokken is bij de energieproductie. De maximale activiteit van dit enzym was echter significant lager onder invloed van leucinesuppletie ten opzichte van de placebo. Dit duidt op minder spierschade na suppletie. Er werd geen verschil gezien tussen de suppletie- en placebogroep voor wat betreft de concentratie van het spiereiwit myoglobine en de ervaren mate van spierpijn.

Suppletie met leucine in combinatie met andere aminozuren kan spierschade verminderen bij ongetrainde personen.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+