Levenslang lood verhoogt risico parkinson

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve stoornis van onbekende oorzaak, die 3% van de bevolking in de Westerse wereld treft. Beroepsmatige blootstelling aan pesticiden, mangaanverbindingen en zware metalen blijken uit epidemiologische studies geassocieerd met de ziekte.
Door onderzoekers uit Detroit werd de beroepsmatige blootstelling aan lood in verband met de ziekte van Parkinson onderzocht. Een groep van 121 patiënten met de ziekte van Parkinson werd vergeleken met 414 controlepersonen in een casusgecontroleerde studie. Via radiologische metingen van lood in het hielbeen en in het scheenbeen alsmede de bepaling van lood in het bloed werd informatie verkregen over de chronische en recente blootstelling aan lood. Voorts werd de mate van beroepsmatige blootstelling aan lood door een deskundige beoordeeld.
Het risico op de ziekte van Parkinson bleek 2,3 maal hoger onder personen in het hoogste quartiel van levenslange blootstelling aan lood vergeleken met het laagste quartiel.
De resultaten ondersteunen de hypothese dat lood een oorzakelijke rol kan spelen in de ziekte van Parkinson. Hoewel het biochemisch mechanisme van de neurotoxiciteit van lood niet geheel is opgehelderd, is er toenemend bewijs dat lood, ijzer en aluminium de vorming van vrije radicalen stimuleren waardoor neurodegeneratie als gevolg van peroxidatieschade aan de celwand ontstaat.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen