Levenslange bescherming van lintworm tegen Alzheimer?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Lintwormen beschermen mogelijk tegen cognitieve problemen als gevolg van een infectie op jonge leeftijd. Dit concluderen wetenschappers van de Duke University in de Verenigde Staten.

In een eerdere studie toonden de wetenschappers aan dat pasgeboren ratten die een bacteriële infectie doormaakten op latere leeftijd een verhoogde kans hadden op cognitieve problemen. Dit wordt gerelateerd aan hypersensitiviteit van microgliacellen - een type immuuncellen - van het brein.

In hun nieuwe experiment zagen de wetenschappers dat het nageslacht van ratten die tijdens de dracht geïnfecteerd waren met een lintworm minder gevoelig was voor de ontstekingsreactie in het brein als gevolg van een bacteriële infectie. Wanneer de jonge ratten na de zoogperiode lintwormen toegediend kregen, leidde dit tot een levenslange bescherming tegen cognitieve dysfunctie. De toediening van de lintwormen voorkwam hypersensitiviteit van de microgliacellen en een inflammatoire respons van het aangeboren immuunsysteem. Het beschermend effect van de wormen werd vermoedelijk bewerkstelligd doordat ze het effect van een infectie op het microbioom veranderden.

De resultaten van het experiment wijzen op een interactie tussen diverse componenten van het microbioom en suggereren dat lintwormen mogelijk gunstig zijn bij de preventie van cognitieve stoornissen zoals de ziekte van Alzheimer

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen