Lever magere vis goede bron omega 3-vetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Vissenlevers zijn een waardevolle bron van omega 3-vetzuren. Dit blijkt uit een studie waarbij de samenstelling van de levers van 12 vissen werd geanalyseerd.
Terwijl de vette vissoorten de meervoudig onverzadigde vetzuren vooral opslaan in spierweefsel, worden deze vetzuren bij magere vissoorten voornamelijk aangetroffen in organen zoals de lever. De levers van de grote pieterman en Europese ansjovis hebben met respectievelijk 51% en 48% het hoogste percentage omega 3-vetzuren. Alle onderzochte vissoorten hadden een omega 3/omega 6-ratio die zich leent voor humane consumptie. De lever van de blauwe wijting was met een omega 3/omega 6-ratio van 5:1 het gunstigst.
Vissenlevers worden momenteel gezien als een bijproduct van de visindustrie en worden veelal terug gegooid in het water, wat bijdraagt aan verontreiniging van zeeën. Verwerking van deze vissenlevers kan een oplossing zijn tegen vervuiling en tegen een mogelijk tekort aan omega 3-vetzuren. De extractie van levertraan levert bewijs dat de extractie van pure omega 3-vetzuren uit vissenlevers ook tot de mogelijkheden behoort.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.