Levertraan beschermt tegen depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het regelmatige gebruik van levertraan beschermt tegen depressie.
In een Noors onderzoek bij 21.835 personen in de leeftijd van 40 tot 49 jaar en van 70 tot 74 jaar bleek dat door het regelmatige gebruik van levertraan van de kabeljauw, rijk aan omega 3-vetzuren, de mate van depressiviteit verminderde.
Angst en depressie werden gemeten met een vragenlijst, de Hospital Anxiety and Depression Scale. In de analyse werd gecorrigeerd voor mogelijk verstorende variabelen, zoals leeftijd, geslacht, roken, koffie en alcoholconsumptie, fysieke activiteit en opleiding.
Van de deelnemers bleek 3,6% in hoge mate depressief te zijn. Bij degenen die dagelijks levertraan gebruikten (8,9%) werd slechts in 2,5% van de gevallen een hoge mate van depressiviteit gevonden, terwijl dit percentage bij degenen die geen levertraan gebruikten 3,8 was. Het kwam erop neer dat bij degenen die levertraan gebruikten het risico van depressieve symptomen 29% significant lager was dan bij degenen die geen levertraan gebruikten. Bovendien bleek dat in de groep deelnemers van 40 tot 49 jaar het aantal depressieve symptomen verminderde naarmate men langer levertraan gebruikte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen