Levertraan beschermt tegen depressie

Het regelmatige gebruik van levertraan beschermt tegen depressie.
In een Noors onderzoek bij 21.835 personen in de leeftijd van 40 tot 49 jaar en van 70 tot 74 jaar bleek dat door het regelmatige gebruik van levertraan van de kabeljauw, rijk aan omega 3-vetzuren, de mate van depressiviteit verminderde.
Angst en depressie werden gemeten met een vragenlijst, de Hospital Anxiety and Depression Scale. In de analyse werd gecorrigeerd voor mogelijk verstorende variabelen, zoals leeftijd, geslacht, roken, koffie en alcoholconsumptie, fysieke activiteit en opleiding.
Van de deelnemers bleek 3,6% in hoge mate depressief te zijn. Bij degenen die dagelijks levertraan gebruikten (8,9%) werd slechts in 2,5% van de gevallen een hoge mate van depressiviteit gevonden, terwijl dit percentage bij degenen die geen levertraan gebruikten 3,8 was. Het kwam erop neer dat bij degenen die levertraan gebruikten het risico van depressieve symptomen 29% significant lager was dan bij degenen die geen levertraan gebruikten. Bovendien bleek dat in de groep deelnemers van 40 tot 49 jaar het aantal depressieve symptomen verminderde naarmate men langer levertraan gebruikte.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+