Leververvetting begint in de moederschoot

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een onderzoek gepresenteerd tijdens het online International Liver Congress laat zien dat omgevingsfactoren en vooral obesitas bij de aanstaande moeder van invloed zijn op het ontstaan van leververvetting bij kinderen.

De wetenschappers maakten gebruik van gegevens van de Children of 90s Study, een Britse cohortstudie waarbij bijna drieduizend deelnemers geboren in de jaren 1991 en 1992 langdurig werden gevolgd. Op 24-jarige leeftijd werd bij de deelnemers een scan van de lever gemaakt waarmee vastgesteld werd of sprake was van leververvetting. Dit werd vervolgens gerelateerd aan gegevens van de ouders.

De kans op niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) bij de jongeren was meer dan tweemaal groter als de moeder tijdens de zwangerschap obesitas had. Dit verband bleef in stand na correctie voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, sociale status en de rookstatus. Tevens was de kans op leververvetting groter als de vader een verhoogde BMI had. Deze relatie was echter minder duidelijk, maar suggereert dat omgevingsfactoren - zoals de leefstijl van de ouders - ook invloed hebben.

Bij kinderen van moeders met obesitas tijdens de zwangerschap, is de kans op leververvetting op jongvolwassen leeftijd verdubbeld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen