Lichtgevoeligheid beïnvloedt slaap jonge kind

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Jonge kinderen zijn erg gevoelig voor de invloed van licht op de melatonineproductie. Melatonine is een hormoon dat een voorname rol speelt bij het slapen.

Aan het onderzoek namen 36 kinderen in een leeftijd van 3 tot 5 jaar deel die een normaal slaappatroon hadden. Het slaappatroon van de kinderen werd gedurende een week gevolgd. Vervolgens werden ze gedurende meer dan 29 uur enkel blootgesteld aan dimlicht (sterkte 1,5 lux). Op de laatste avond werden de kinderen een uur blootgesteld aan één van de vijftien sterkere lichtintensiteiten, variërend van 5 tot 5000 lux. In het speeksel werd de concentratie van melatonine gemeten.

Onder invloed van het fellere licht werd de melatonineproductie fors onderdrukt met 69% tot 99% over het gehele bereik van de lichtintensiteiten. Bij kinderen die blootgesteld waren aan een lagere lichtintensiteit (5 tot 40 lux) was de melatonine onderdrukking gemiddeld 78% en daarmee significant minder dan bij kinderen die aan een hoge lichtintensiteit waren blootgesteld (gemiddeld 88%). Vijftig minuten na blootstelling aan fel licht, was de melatonineproductie nog steeds niet hersteld.

Kinderen in de voorschoolse leeftijd zijn zeer gevoelig voor blootstelling aan licht in het uur voor bedtijd. Om een gezond slaappatroon te bevorderen, is het van belang kinderen voor het naar bed gaan niet bloot te stellen aan fel licht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen