Liever geen pijnstillers bij griep

Het gebruik van koortsverlagende en pijnstillende medicamenten (paracetamol en aspirine) bij griep heeft nadelige gevolgen. Het gebruik leidt niet alleen tot een langere duur van de infectie – en een daarmee gepaard gaande toename van de virusverspreiding – maar heeft zelfs extra griepdoden tot gevolg.

Wetenschappers van de McMaster University in Hamilton (Canada) baseerden hun bevindingen op een dierstudie uit het jaar 1982. Het bleek dat fretten vatbaarder waren voor griepvirussen wanneer hun lichaamstemperatuur werd verlaagd met koortstillende medicijnen of het afscheren van hun vacht. De wetenschappers gebruikten de gegevens om een schatting te maken van de toename van het aantal humane griepgevallen onder invloed van koortsverlagende medicijnen.

Het gebruik van dergelijke medicamenten zou in de Verenigde Staten leiden tot een jaarlijkse  significante toename van het aantal griepgevallen met 5%. Per jaar overlijden 41.000 Amerikanen (vooral ouderen) aan de gevolgen van griep. Dit betekent dat medicijngebruik bij griep jaarlijks zo’n tweeduizend extra griepdoden tot gevolg kan hebben.

Koorts is een normale lichaamsreactie en is noodzakelijk om virussen te bestrijden. Hoewel koortsverlagende medicijnen symptomen kunnen verlichten, lijken ze meer kwaad dan goed te doen. 

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+