Likkende hond: lief maar niet ongevaarlijk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het is een hartverwarmend tafereel; na thuiskomst wordt het baasje uitbundig begroet door de hond met een kwispelende staart en een lik in het gezicht. Toch is het natuurlijke instinct van honden om te likken misschien minder onschuldig dan gedacht. 

Hoewel het risico klein is, bestaat de kans op overdracht van potentieel gevaarlijke bacteriën en andere ziekteverwekkers. In een Duitse studie bij 2800 ziekenhuispatiënten werd onderzocht in hoeverre baasjes met hun huisdieren (honden en katten) multiresistente organismen deelden. In enkele gevallen bleek dat de eigenaren dezelfde antibioticaresistente bacteriën hadden als hun huisdier. Er zijn zeldzame gevallen gemeld waarbij mensen ernstig ziek werden door contact met hondenspeeksel. Capnocytophaga canimorsus, een bacterie die bij driekwart van de verder gezonde honden en katten aanwezig is in de mond, heeft levensbedreigende sepsis veroorzaakt. Andere microben zoals Pasteurella multocida kunnen eveneens verspreid worden door contact met hondenspeeksel. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen zoals hersenvliesontsteking

Hoewel de kans klein is, is het mogelijk dat het likken van je hond bijdraagt aan de verspreiding van antibioticaresistentie. Dit is een potentieel risico, vooral voor personen met een immunodeficiëntie, ouderen, kleine kinderen en zwangere vrouwen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.