Lycopeen bij orale leukoplakie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Lycopeen is zeer effectief en kan veilig ingezet worden bij de behandeling van orale leukoplakie, volgens onderzoekers uit Karnataka in India.
Aan deze studie deden 58 patiënten mee waarbij zowel klinisch als histologisch orale leukoplakie was vastgesteld. Zij kregen gedurende drie maanden 8 mg of 4 mg lycopeen per dag of een placebo. Daarna werden de patiënten nog twee maanden gevolgd.
Het klinische effect was voor de 8 mg- en 4 mg-groep even groot en significant groter dan voor de placebogroep, respectievelijk 80%, 66,25% en 12,5%. Het histologische effect bleek voor de 8 mg-groep significant groter dan voor de 4 mg-groep. In beide groepen was het effect significant groter dan in de placebogroep.
Orale leukoplakie is een aandoening van het slijmvlies, vooral veroorzaakt door roken en alcoholgebruik. Het is een afwijking die berust op genetische schade van het slijmvlies, en wordt gezien als een voorstadium van kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.