Lycopeen goed na prostaatkankeroperatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Als direct na het operatief verwijderen van één of beide testes lycopeen wordt gegeven, daalt de PSA-spiegel. Dit is de conclusie van onderzoekers van het Institute of Medical Science in New Delhi in India.
Een dergelijke operatie, orchidectomie genaamd, is een gangbare therapie bij hormoongevoelige prostaattumoren. De PSA-spiegel (prostate specific antigen) is een indicator voor de mate van prostaatkanker.
Het onderzoek werd gedaan onder 54 mannen met prostaatkanker waarbij orchidectomie werd uitgevoerd. Onmiddellijk na de ingreep kreeg de helft van de patiënten 4 mg lycopeen per dag toegediend. De andere helft van de mannen kreeg een placebo.
Na zes maanden bleek dat in de groep die lycopeen had gekregen, de PSA-spiegel was gedaald van 251 ng/ml vóór de ingreep tot 9 ng/ml na zes maanden. Na twee jaar was de spiegel verder gedaald tot 3 ng/ml.
In de placebogroep daalde de PSA-spiegel van 260 ng/ml vóór de ingreep tot 26 ng/ml na zes maanden. Na twee jaar was de spiegel in deze groep verder gedaald tot 9 ng/ml. Bij 78% van de mannen in de lycopeengroep was de PSA-spiegel uiteindelijk gezakt tot normale waarden onder de 4 ng/ml. In de placebogroep was dit percentage maar 40.
Verder bleek uit botscans dat bij 30% van de mannen uit de lycopeengroep volledig herstel was opgetreden. In de placebogroep was dit maar bij 15% van de mannen. Uiteindelijk overleden er zeven mannen uit de lycopeengroep en twaalf mannen uit de placebogroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen