Lycopeen gunstig voor patiënten met diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met lycopeen beschermt tegen de langetermijneffecten van diabetes type-2, vooral de ontwikkeling van atherosclerose.
Dit bleek uit een studie met 35 suikerpatiënten met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar. Ze werden in twee groepen verdeeld die qua leeftijd en geslacht met elkaar vergelijkbaar waren. Na gedurende twee weken een dieet zonder lycopeensuppletie te hebben gevolgd, werd de ene groep gedurende 2 maanden dagelijks gesuppleerd met 10 mg lycopeen, de andere met een placebo. Daarnaast werd de patiënten gevraagd hun voeding en bewegingspatroon zo weinig mogelijk te veranderen.
Suppletie met lycopeen hield verband met gestegen concentraties lycopeen in het bloed. Terwijl de samenstelling en energiewaarde van de voeding in beide groepen niet wijzigde, steeg in de lycopeengroep de totale antioxidantencapaciteit ten opzichte van de concentratie malondialdehyde (MDA) in het bloed, een marker voor oxidatieve stress. Daarnaast werden wijzigingen in de vetmassa en de concentraties immunoglobuline G (IgG) en immunoglobuline M (IgM) bepaald. Hieruit concludeerden de onderzoekers dat een grotere hoeveelheid vet in het bovenlichaam de verworven humorale immuniteit mogelijk versterkt. Lycopeen echter lijkt de T-lymfocyt-afhankelijke (pro-atherogene) humorale afweerreactie af te zwakken. Dit is waarschijnlijk het gevolg van haar remmende effect op de vorming van MDA-gemodificeerd LDL-cholesterol.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.