Lycopeen remt goedaardige prostaatvergroting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Lycopeen remt het proces van goedaardige prostaatvergroting, zo blijkt uit onderzoek met 40 oudere mannen bij wie deze aandoening door middel van weefselonderzoek was aangetoond en die geen prostaatkanker hadden.
In twee groepen verdeeld kregen mannen gedurende 6 maanden dagelijks ofwel 15 mg lycopeen ofwel een placebo. Het bleek dat lycopeensuppletie de concentratie PSA (prostaatspecifieke antigenen) in het bloed verlaagde. De placebo had dit effect niet. Daarnaast bleek lycopeen verdere prostaatvergroting te voorkomen in tegenstelling tot voortschrijding van het proces in de placebogroep. Zowel de suppletie met lycopeen als de placebo verminderde de door de mannen ervaren prostaatsymptomen. De sterkste verbeteringen werden echter aangegeven in de lycopeengroep. Lycopeensuppletie liet het gehalte van deze stof in het bloed stijgen zonder de concentratieniveaus van andere carotenoïden te beïnvloeden.
De onderzoekers geven tevens aan dat, aangezien mannen met goedaardige prostaatvergroting een grotere kans op prostaatkanker hebben, lycopeensuppletie een mogelijke rol kan spelen in de preventie van deze vorm van kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen