Maagzuurremmers verlagen vitamine B12-status

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Langdurig gebruik van maagzuurremmers van het type protonpompremmers (PPI) bij maagzuurbranden leidt tot een daling van de vitamine B12-status.
Deze conclusie werd getrokken uit de resultaten van een studie met 659 oudere personen met leeftijden van 60 tot 102 jaar. Van alle deelnemers werden de gegevens van de bloedwaarden voor vitamine B12, het gebruik en de gebruiksduur van zuurremmende medicatie (van de types H2-antagonisten en PPI's) en de suppletie met vitamine B12 verkregen.
Het bleek dat 54% van de deelnemers maagzuurremmers gebruikte met een gemiddelde gebruiksduur van 18 maanden. Er werd geen verband gevonden tussen het gebruik van H2-antagonisten, zoals ratinidine {Zantac) en cimetidine (Tagamet), en de concentratie vitamine B12 in het bloed. Het gebruik van PPI's bleek echter wel samen te hangen met een verlaging van de vitamine B12-waarden. Tot dit type maagzuurremmers behoren omeprazol (Losec), esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol en rabeprazol.
Suppletie met de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 vertraagde dit proces weliswaar maar voorkwam het niet.
De onderzoekers wijzen op het belang van een regelmatige controle van de vitamine B12-status bij langdurig gebruik van PPI's. Gerichte suppletie kan een tekort corrigeren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.