Maagzuurremmers verstoren darmflora

Protonpompremmers waartoe de veelvuldig voorgeschreven omeprazol (Losec), pantoprazol en nexium behoren, hebben een negatieve invloed op de diversiteit van de darmflora, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

In de studie werd de samenstelling van de darmflora onderzocht van 1815 personen. Van hen gebruikten er 211 personen een protonpompremmer. Vervolgens werd een vergelijking gemaakt tussen de samenstelling van het microbioom van gebruikers van dit medicijn en niet-gebruikers.

Personen die de maagzuurremmers gebruikten bleken een significant minder diverse darmflora te hebben in vergelijking met personen die dit medicijn niet gebruikten. De diversiteit was gemiddeld met 20% significant minder. In de ontlastingmonsters van de medicijngebruikers werd een overmatig aandeel van orale bacteriën aangetroffen waaronder de Rothia dentocariosa. Ook werd er een toename gezien van Enterococcus, Streptococcus, Staphylococcus en de potentieel pathogene bacterie Escherichia coli.

Het gebruik van protonpompremmers leidt tot een ongezondere darmflora en kan het verhoogd risico van darminfecties (onder invloed van Clostridium difficile) onder gebruikers van dit medicijn verklaren. Aangezien protonpompremmers een van de meest gebruikte medicijnen zijn, is het effect op populatieniveau mogelijk schadelijker dan dat van antibiotica.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+