Magnesium tegen nachtelijke beenkrampen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Magnesium lijkt effectief als behandeling van nachtelijke beenkrampen.
Aan de studie namen proefpersonen deel die regelmatig last hadden van nachtelijke krampen in de benen. Ze werden willekeurig verdeeld in een supplementgroep en controlegroep. Naderhand werden de groepen omgedraaid, zodanig dat iedere proefpersoon zowel met magnesium als een placebo werd behandeld. De personen in de supplementgroep kregen gedurende 6 weken 300 mg magnesium als magnesiumcitraat per dag. De personen in de controlegroep kregen een placebo. De laatste 4 weken hielden de deelnemers in een dagboek bij hoeveel krampen ze hadden, hoelang de aanval duurde en wat het effect van de behandeling was.
Bij de personen die als eerste werden behandeld met een placebo werd een gemiddelde van negen krampaanvallen gerapporteerd. Bij gebruik van magnesium werden vijf krampaanvallen gemeld. De proefpersonen die waren gestart met magnesium en vervolgens werden behandeld met een placebo hadden gemiddeld negen krampaanvallen bij gebruik van magnesium en acht aanvallen bij gebruik van de placebo. De resultaten lijken erop te wijzen dat gebruik van magnesium leidt tot minder beenkrampen. Tussen de groepen was geen verschil in intensiteit en duur van de krampen. Er waren significant meer proefpersonen die de behandeling met magnesium als effectief hadden ervaren (78%) ten opzichte van de behandeling met placebo (54%). Als bijwerking van magnesiumcitraat werd diarree gemeld.
Er kan voorzichtig geconcludeerd worden dat magnesium effectief kan zijn als behandeling bij nachtelijke beenkrampen. Vervolgstudies zijn nodig om deze conclusie te kunnen bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen