Magnesium vermindert vaatstijfheid

Suppletie met magnesium kan vaatstijfheid van de slagaders verminderen en verkleint daarmee de kans op een hart- of vaataandoening. De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van onder andere de Universiteit Maastricht en de Rijksuniversiteit Groningen.

Er namen 52 personen met overgewicht deel aan de studie. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 62 jaar en werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. De deelnemers in de suppletiegroep kregen gedurende vierentwintig weken dagelijks 350 mg magnesium (als -citraat). Aan het begin en einde van de studie werd gedurende 24 uur urine verzameld. In de halsslagader werd aan het begin, na twaalf en vierentwintig weken de Pulse Wave Velocity (PWV) als maat voor de vaatstijfheid bepaald.

Na twaalf weken was er tussen beide groepen geen significant verschil in de gemiddelde magnesiumspiegel. Maar na vierentwintig weken nam de spiegel toe onder invloed van suppletie. Dit was ook te zien aan een significant hogere uitscheiding van het mineraal in de urine bij de personen in de suppletiegroep. De PWV verschilde niet tussen beide groepen na een periode van twaalf weken. Echter, aan het einde van de studie was de PWV significant met gemiddeld één meter per seconde (m/s) beter in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep.

De resultaten laten zien dat suppletie met magnesium de vaatstijfheid significant kan verminderen bij personen met overgewicht. Een verbetering van de PWV met 1 m/s komt overeen met een cardiovasculaire risicoreductie van 14%.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+