Magnesium voor personen met hoge bloeddruk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met magnesium verbetert de insulinegevoeligheid en het vetspectrum bij personen met een lichte vorm van hoge bloeddruk.
Aan de studie namen 48 personen deel met milde hypertensie. De helft van de deelnemers kreeg gedurende 3 maanden dagelijks 600 mg magnesium (als pidolaat) naast leefstijladviezen (suppletiegroep). De andere deelnemers kregen alleen een leefstijladvies (controlegroep). Voor aanvang en na afloop van de studie werd de nuchtere bloedglucose, insulinespiegel en het cholesterol bepaald. Daarnaast werd een Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) uitgevoerd om de insulinegevoeligheid te bepalen.
In de suppletiegroep bleek de insulinegevoeligheid (gebaseerd op de OGTT) te zijn toegenomen ten opzichte van het begin van de studie. In de controlegroep werd geen verandering waargenomen. Daarnaast was het totale cholesterolgehalte, LDL-cholesterol (‘slechte' cholesterol) en triglyceridengehalte gedaald na suppletie met magnesium. Tevens steeg het HDL-cholesterol (‘goede' cholesterol). In de controlegroep was er geen verandering van het vetspectrum.
De insulinegevoeligheid, het cholesterol en triglyceriden verbeteren door suppletie met magnesium bij personen met een milde vorm van hypertensie. Magnesium kan zodoende bij deze doelgroep het risico van hart- en vaataandoeningen verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen