Magnesiumrijke voeding vermindert kans op suikerziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een onderzoek onder 39.345 vrouwen van 45 jaar liet zien dat een hoge magnesiuminname de kans op diabetes type-2 vermindert.
De vrouwen uit het onderzoek hadden geen van allen een voorgeschiedenis met hart- en vaatziekten, kanker, of type-2 diabetes. De magnesiuminname werd met behulp van een voedingsvragenlijst vastgesteld. Na zes jaar werd bij 918 vrouwen diabetes vastgesteld.
De vrouwen werden ingedeeld in vijf groepen, afhankelijk van de magnesiuminname. Vrouwen uit de groep met de laagste magnesiuminname hadden een significant grotere kans op diabetes dan de vrouwen die het meeste magnesium innamen, ongeacht hun gewicht en leeftijd. Nadat gecorrigeerd was voor de factoren alcohol, roken, familiegeschiedenis, totale calorie-inname en fysieke activiteit nam de kans op diabetes van de groep met de laagste tot en met de hoogste inname van magnesium - net niet significant - toe. Voor vrouwen met een body mass index groter dan 25 kg/m2 was dit verband wel significant. In de groep vrouwen met overgewicht was het gemiddelde insulineniveau significant hoger bij de vrouwen met de laagste magnesiuminname (25% van de vrouwen), vergeleken met die met de hoogste inname.
Uit dit onderzoek blijkt dat een hoge inname van magnesium het risico van suikerziekte vermindert, vooral bij te zware vrouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.