Magnesiumsulfaat bij lacunaire beroerte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wanneer magnesiumsulfaat wordt gegeven binnen twaalf uur na een beroerte vermindert dit de kans op overlijden of invaliditeit alleen bij patiënten die een lacunaire beroerte hebben gehad.
Aan de Intravenous Magnesium Efficacy in Stroke (IMAGES) studie onder leiding van dr. Kennedy Lees van de University of Glasgow deden 2386 patiënten mee.
De patiënten kregen binnen twaalf uur na een beroerte 16 mmol magnesiumsulfaat (equivalent met 389 mg magnesium) via een infuus gedurende 15 minuten en daarna 65 mmol (1581 mg magnesium) gedurende 24 uur of een placebo en werden drie maanden gevolgd.
Het bleek dat de behandeling met magnesiumsulfaat de kans op invaliditeit en overlijden aan een lacunaire beroerte verminderde. De behandeling had geen effect op volledige beroertes.
Een lacunaire beroerte vindt, in tegenstelling met een volledige beroerte, meestal net buiten de hersenschors plaats en treft eenderde van de beroertepatiënten. Het wordt meestal veroorzaakt door hoge bloeddruk, suikerziekte of hoge cholesterolspiegels. De meest voorkomende symptomen zijn zwakte of verlamming aan één zijde van het lichaam, spraakstoornissen, gezichtsverlies, verwardheid en slikproblemen.
De behandeling met magnesium is zeer goedkoop en veilig.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen