Magnesiumtekort door genafwijking

Een magnesiumtekort is niet altijd een gevolg van onvoldoende inname van dit mineraal, maar kan ook een genetische oorzaak hebben.
Wetenschappers van de Universitätsmedizin Berlin hebben in samenwerking met Nederlandse, Belgische, Zwitserse en Tsjechische collega’s gevonden dat een verandering in een gen oorzaak kan zijn van een magnesiumtekort. Het gaat om het gen CNNM2 dat in de darm en nieren gevonden wordt. In de nieren komt het vooral voor langs het basolaterale membraan van de distale niertubuli.
Veranderingen in dit gen leiden tot een andere structuur en functie van eiwitsequenties. In dit geval is het van invloed op een eiwit dat zich bevindt in het membraan van nier- en darmcellen dat verantwoordelijk is voor de absorptie van magnesium in het bloed. Aangezien dit proces niet meer werkt in het defecte eiwit, is de magnesiumopname verstoord en wordt het mineraal uitgescheiden via de darmen en nieren. Met behulp van een elektrofysiologische analyse werd aangetoond dat bij een gemuteerd eiwit de CNNM2 gemedieerde magnesiumopname aanzienlijk afnam. De opname werd geblokkeerd door de toename van de extracellulaire magnesiumconcentraties.
De resultaten onderschrijven de bevindingen van een recente genoomstudie waarin een verband tussen het CNNM2-gen en de magnesiumconcentratie werd aangetoond. Een tekort aan magnesium leidt tot onder andere vermoeidheid, spierzwakte en hartritmestoornissen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+