Magnesiumtekort door genafwijking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een magnesiumtekort is niet altijd een gevolg van onvoldoende inname van dit mineraal, maar kan ook een genetische oorzaak hebben.
Wetenschappers van de Universitätsmedizin Berlin hebben in samenwerking met Nederlandse, Belgische, Zwitserse en Tsjechische collega's gevonden dat een verandering in een gen oorzaak kan zijn van een magnesiumtekort. Het gaat om het gen CNNM2 dat in de darm en nieren gevonden wordt. In de nieren komt het vooral voor langs het basolaterale membraan van de distale niertubuli.
Veranderingen in dit gen leiden tot een andere structuur en functie van eiwitsequenties. In dit geval is het van invloed op een eiwit dat zich bevindt in het membraan van nier- en darmcellen dat verantwoordelijk is voor de absorptie van magnesium in het bloed. Aangezien dit proces niet meer werkt in het defecte eiwit, is de magnesiumopname verstoord en wordt het mineraal uitgescheiden via de darmen en nieren. Met behulp van een elektrofysiologische analyse werd aangetoond dat bij een gemuteerd eiwit de CNNM2 gemedieerde magnesiumopname aanzienlijk afnam. De opname werd geblokkeerd door de toename van de extracellulaire magnesiumconcentraties.
De resultaten onderschrijven de bevindingen van een recente genoomstudie waarin een verband tussen het CNNM2-gen en de magnesiumconcentratie werd aangetoond. Een tekort aan magnesium leidt tot onder andere vermoeidheid, spierzwakte en hartritmestoornissen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen