Magnesiumtekort door maagzuurremmers

De Food and Drug Administration (FDA) heeft een officiële waarschuwing gegeven voor langdurig gebruik van de zogenaamde protonpompremmers. Gebruik van deze maagzuurremmers kan leiden tot een magnesiumtekort.
Medicatie van dit type wordt voorgeschreven bij zuurbranden en maagzweren. Bij gebruik langer dan een jaar bestaat het gevaar van een tekort aan magnesium. Maar ook 3 maanden gebruik kan al leiden tot een tekort met spierspasmen, een onregelmatig hartritme en aanvallen die aan epilepsie doen denken tot gevolg. Patiënten dienen te stoppen met de medicatie wanneer magnesiumsuppletie geen baat biedt. Volgens de FDA is suppletie slechts in 25% van de gevallen zinvol. De overige 75% van de patiënten moet het gebruik staken.
Normaliter worden protonpompremmers gedurende 6 maanden voorgeschreven. In Nederland zijn verkrijgbaar: omeprazol (Losec, Losecosan, Buscozol), esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Prezal), pantoprazol (Pantozol) en rabeprazol (Pariet).

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Magnesiumtekort door maagzuurremmers

Artikel uit ORTHOmoleculair Magazine nr.2, 2011 [3 pagina’s]

FDA geeft safety announcement uit

In het Nederlands Tijdschrift voor Klinische Chemie verscheen vorig jaar een artikel over hypomagnesiëmie.1 Er werden twee casussen beschreven met een ernstig tekort aan magnesium. Bij de beschreven patiënten bleek de hypomagnesiëmie te worden veroorzaakt door het gebruik van protonpompremmers.

Deze bijwerking is voor het eerst in 2006 beschreven voor omeprazol (Losec®, Losecosan®, Buscozol®) en esomeprazol (Nexium®).

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+