Man minder vruchtbaar met sojaproducten?

Het eten van een grotere hoeveelheid sojaproducten houdt bij mannen verband met een verminderde spermaconcentratie, zo vonden wetenschappers van Harvard School of Public Health.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 99 mannen die samen met hun vrouwen een vruchtbaarheidskliniek bezochten. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over de inname van sojaproducten over de afgelopen 3 maanden.
Het bleek dat naarmate de mannen meer sojaproducten aten, hun concentratie zaadcellen significant lager was. Dit was na correctie van de gegevens voor mogelijk storende factoren, zoals leeftijd, BMI, roken, cafeïne- en alcoholinname. Bij de mannen in de groep met de hoogste consumptie van sojaproducten werd, vergeleken met degenen die helemaal geen sojaproducten aten, een gemiddeld 41 miljoen/ml lagere concentratie zaadcellen gevonden. Er werd geen verband aangetoond tussen de sojaconsumptie enerzijds en de beweeglijkheid, de vorm en afmeting van de zaadcellen anderzijds, alsook niet met het ejaculatievolume.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+