Mango- / pindaschilextract verbetert sportprestatie

Suppletie met de polyfenolen mangiferine en luteoline verbetert de sportprestatie door een toename van zuurstof in het brein en een verhoogde zuurstofextractie door de spieren.

Aan de crossoverstudie namen twaalf fysiek actieve mannen deel met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar. Ze werden willekeurig in twee suppletiegroepen en een placebogroep verdeeld. In de suppletiegroepen kregen de deelnemers gedurende vijftien dagen iedere acht uur een supplement met 50 mg pindaschilextract gecombineerd met 140 mg mangoextract of een hogere dosis bestaande uit 100 mg pindaschilextract met 420 mg mangoextract. Het pindaschilextract bevatte 95% luteoline en het mangoextract was rijk aan de polyfenol mangiferine. Na een tussenperiode van drie tot vier weken kregen de deelnemers uit de placebogroep het supplement, terwijl de andere mannen de placebo kregen. De mannen voerden na vierentwintig uur en veertien dagen een inspanningstest uit bestaande uit sprintoefeningen.

Suppletie met mangiferine en luteoline verbeterde de prestaties tijdens de sprintoefeningen.

De maximale power nam met 22% significant toe onder invloed van suppletie, ongeacht de dosis. Suppletie ging gepaard met een betere zuurstofextractie door de spieren en een verbeterde oxygenering van het brein. Dit ging niet gepaard met een toename van de maximale zuurstofopnamecapaciteit (VO2max), maar wel met een verhoogde energieproductie onder invloed van de glycolyse.

Suppletie met mangiferine en luteoline kan de sportprestatie verbeteren, zo blijkt uit de resultaten. De polyfenolen hebben antioxidatieve eigenschappen die de functie van de mitochondriën beschermen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+