Manukahoning vermindert antibioticaresistentie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers hebben een manier gevonden om resistente bacteriën op een natuurlijke manier te bestrijden. Een speciaal type honing - manukahoning - blijkt effectief bij de behandeling van chronisch geïnfecteerde wonden en kan zelfs ingezet worden bij antibioticaresistentie. Deze resultaten werden gepresenteerd tijdens de conferentie van de Society for General Microbiology in Engeland.
Professor dr. Rose Cooper van de University of Wales onderzoekt momenteel welk effect manukahoning heeft op drie typen bacteriën die aangetroffen worden bij geïnfecteerde wonden. Het betreft de Pseudomonas aeruginosa, Groep A streptokokken en methicillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA).
De honing die afkomstig is van de Leptospermum scoparium - een kleine boom uit Nieuw Zeeland en het zuidoosten van Australië - blijkt de groei van deze bacteriën te remmen. Het voorkomt dat de bacteriën zich hechten aan het weefsel. Hierdoor wordt de vorming van zogenaamde biofilms tegengegaan. Deze biofilms bestaan uit bacteriën omgeven door zelfgeproduceerd slijm en zijn resistent tegen antibiotica waardoor wonden geïnfecteerd blijven. Ook blijkt de manukahoning de MRSA-bacterie gevoeliger te maken voor het antibioticum oxacilline.
De antimicrobiële eigenschap van honing is reeds sinds lange tijd bekend. Dit blijkt uit het feit dat natuurvolkeren honing gebruiken bij wonden. Daarnaast wordt de manukahoning al langer gebruikt in moderne wondverzorgingsproducten, hoewel de toepassing hiervan nog beperkt is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen