Medicijnen bij kinderen vaak zonder registratie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Medicijnen die worden voorgeschreven aan kinderen zijn vaak niet voor hen bedoeld of de medicijnen zijn niet geregistreerd.
Dit zegt dr. Eric Schirm van de Rijksuniversiteit Groningen in zijn onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.
In het jaar 2000 heeft Schirm 66.222 recepten die door apotheken in het noorden van Nederland waren uitgegeven bekeken. De uitgeschreven medicijnen werden in drie categorieën verdeeld: De eerste groep bestond uit medicijnen die niet zijn geregistreerd. Groep twee bestond uit de zogenoemde off-label recepten. De medicijnen zijn wel geregistreerd, maar niet bestemd voor de doelgroep of voor de indicatie. De derde groep bestond uit on-label recepten. De medicijnen zijn geregistreerd en bestemd voor de doelgroep. De kinderen werden verdeeld in verschillende leeftijdsgroepen.
Het bleek dat in de leeftijdsgroep van 0 tot 1 jaar de meeste medicijnen uit de eerste groep, dus zonder registratie, werden voorgeschreven. Off-label medicijnen werden het meest gebruikt in de leeftijdsgroep tussen de 12 en 16 jaar. Van de medicijnen die door oog- en oorartsen werden voorgeschreven was 80% niet geregistreerd of was een off-label medicijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen