Mediterraan goed voor darmflora

Een voedingspatroon rijk aan vis, fruit, groenten, noten, wijn, granen en peulvruchten zoals het Mediterraan voedingspatroon, stimuleert de groei van gunstige darmbacteriën die een ontstekingsremmend effect hebben. Een dergelijk eetpatroon is vooral goed voor personen met darmaandoeningen.

Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) maakten gebruik van gegevens van voedingsgewoonten en darmmicrobiota van gezonde personen en personen met de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en het prikkelbaar darmsyndroom (PDS). Ze vonden associaties tussen voedingspatronen, afzonderlijke voedingsstoffen en darmbacteriën. De eerste resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de United European Gastroenterology.

Een voedingspatroon rijk aan brood, peulvruchten, vis en noten was geassocieerd met een afname van schadelijke darmbacteriën zoals Escherichia coli, Bacteroides fragilis en Clostridium bolteae. Deze darmbacteriën bevorderen ontstekingsreacties en zijn in verband gebracht met obesitas. Een vermindering van deze bacteriën ging gepaard met een afname van ontstekingsmarkers in het bloed en de ontlasting. Een hoge consumptie van fastfood, frisdrank, vlees en suiker ging gepaard met een toename van ontstekingsmarkers in het bloed en de ontlasting. Daarentegen was de consumptie van rode wijn, noten, vis, groenten, peulvruchten, fruit en granen geassocieerd met een toename van gunstige darmbacteriën zoals Bifidobacteriën met een ontstekingsremmend effect. Plantaardige voeding droeg bij aan een toename van de productie van gunstige korteketenvetzuren door darmbacteriën en plantaardige eiwitten stimuleerden de biosynthese van vitamines en aminozuren en afbraak van suikeralcoholen.

De resultaten geven inzicht in de relatie tussen voeding en darmaandoeningen. Personen met darmklachten zijn gebaat bij Mediterrane voeding.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+