Mediterrane voeding en zwangerschapscomplicaties

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Aanstaande moeders die rondom de conceptie Mediterrane voeding eten, hebben minder kans op complicaties tijdens hun zwangerschap

Mediterrane voeding kenmerkt zich door een hoge consumptie van groenten, peulvruchten, fruit, noten, zaden, volkoren granen, vis en gevogelte. Aan het onderzoek namen bijna achtduizend zwangere vrouwen deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 27 jaar en het betrof vrouwen van diverse etnische afkomst. Gedurende de drie maanden rondom de conceptie werd informatie verzameld over hun voedingspatroon. Op basis hiervan werden ze in groepen verdeeld: een lage, matige of hoge inname van Mediterrane voeding. 

Vrouwen die overwegend Mediterrane voeding consumeerden hadden met 21% significant minder kans op zwangerschapscomplicaties zoals zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk, diabetes, vroeggeboorte of een doodgeboren kind. Wanneer specifiek gekeken werd naar de afzonderlijke complicaties bleek dat de kans op zwangerschapsvergiftiging met 28% significant kleiner was bij vrouwen met een Mediterraan eetpatroon ten opzichte van vrouwen met een Westers voedingspatroon. De kans op zwangerschapsdiabetes was met 37% significant kleiner. De etniciteit en de BMI waren niet van invloed op deze resultaten. Wel bleek dit verband duidelijker aanwezig bij oudere zwangere vrouwen (>35 jaar).

De consumptie van Mediterrane voeding lijkt te beschermen tegen complicaties tijdens de zwangerschap. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen