Mediterrane voeding goed voor vaten bij metabool syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mediterrane voeding heeft een gunstig effect bij personen met het metabool syndroom. Dit is de conclusie van onderzoek van de Universiteit van Napels in Italië.
Negentig deelnemers met het metabool syndroom kregen een mediterraan menu geadviseerd door de hoeveelheid granen, groenten, fruit, noten en olijfolie te verhogen. Een controlegroep van negentig personen volgde een koolhydraatrijk dieet dat ongeveer 50 tot 60% koolhydraten bevatte, 15 tot 20% eiwitten en maximaal 30% vet. De studie duurde in totaal twee jaar.
Aan het einde van het onderzoek bevatte de voeding van de deelnemers uit de mediterrane groep meer onverzadigde vetten, vezels, fruit, groenten, noten, granen en olijfolie. Ook was de verhouding tussen omega 6-vetzuren en omega 3-vetzuren lager. Veertig deelnemers uit deze groep hadden aan het einde nog kenmerken van het metabool syndroom. Bij de controlegroep waren dit er 78. Dit verschil was statistisch significant. Beide groepen bewogen na het onderzoek ongeveer 60% meer. De deelnemers uit de mediterrane groep vielen in deze twee jaar ongeveer 4 kg af. De deelnemers uit de controlegroep verloren in deze periode slechts iets meer dan een kilo. De functie van het vaatwandendotheel verbeterde in de mediterrane groep, maar bleef stabiel in de controlegroep. Verder hadden de deelnemers uit de mediterrane groep een significant verlaagde insulineresistentie en verlaagde concentraties van het CRP (C-reactief proteïne), interleukine 6 (IL-6), IL-7 en IL-8.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.