Mediterrane voeding overtreft laagvet voeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Zowel een mediterrane voeding als een laagvet dieet verlagen de risico’s van cardiovasculaire ziekten. De positieve effecten van de mediterrane voeding zijn echter groter. Dit is de conclusie uit het Franse Mediterranean Diet, Cardiovascular Risks and Gene Polymorphisms (Medi-RIVAGE) onderzoek.
De gunstige effecten van mediterrane voeding is al langere tijd bekend, maar er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar wat er gebeurt als personen daadwerkelijk op een mediterraan dieet worden gezet.
Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 212 gezonde vrijwilligers met matige risicofactoren voor cardiovasculaire ziekten. Zij werden in twee groepen verdeeld. De helft kreeg instructies voor het mediterrane dieet: vier maal per week vis en een maal per week rood vlees. Mannen mochten twee glazen rode wijn per dag en vrouwen één glas. Verder bevat de mediterrane voeding veel volle granen, groente en fruit, noten en olijfolie. De andere helft kreeg instructies voor voeding met weinig vet: liever gevogelte dan rund en varken, twee tot drie keer per week vis, geen dierlijke producten waar veel vet in zit, melkproducten met een laag vetgehalte, veel groente en fruit en plantaardig oliën. Het onderzoek duurde drie maanden.
De deelnemers hielden zich niet geheel aan de instructies maar toch veranderde de eetgewoonten in beide groepen. Er werd een toename geconstateerd van het gebruik van eiwitten, koolhydraten en vezels. Er werd minder verzadigd vet gegeten en er was een toename in het gebruik van enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren.
Na drie maanden werd in beide groepen een kleine maar significante afname van het gewicht gevonden. Het totaal cholesterol en de triglyceriden namen af, de insuline- en glucosehuishouding verbeterden. Na correctie voor de afname in BMI bleef de mate van verbetering van cholesterol, triglyceriden en insuline significant. Naarmate het onderzoek vorderde nam het LDL-cholesterol steeds verder af. Het verband tussen de daling en de tijd bleek significant.
De onderzoekers hadden berekend dat het laagvet dieet een risicoreductie van 9% gaf en dit mediterrane dieet 15%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen