Mediterrane voeding voorkomt maagkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het volgen van een voeding gebaseerd op de mediterrane keuken verkleint het risico van een adenocarcinoom in de maag.
Aan de prospectieve cohortstudie namen 485.044 personen deel uit tien Europese landen. De proefpersonen waren in de leeftijd tussen 35 en 70 jaar. Aan het begin van de studie werden gegevens verzameld over het voedingspatroon en de leefstijl. De mate waarin het voedingspatroon voldeed aan het mediterrane menu werd gescoord. Wanneer de voeding bestond uit negen componenten van de mediterrane keuken, werd de score vastgesteld op 18. In de analyse werd onderscheid gemaakt tussen de locatie en het type weefsel waarin het carcinoom zich bevond.
Na een gemiddelde follow-up periode van 8,9 jaar werd bij 449 personen een maagcarcinoom vastgesteld. Na correctie voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd en risicofactoren voor kanker bleek dat een voeding rijk aan mediterrane producten het risico van een adenocarcinoom significant verlaagde ten opzichte van een voedingspatroon arm aan mediterrane ingrediënten. Daarnaast bleek dat een toename van de score met 1 punt het risico van een adenocarcinoom met 5% verminderde. De resultaten waren onafhankelijk van de locatie en het type weefsel waarin het carcinoom zich bevond.
Geconcludeerd kan worden dat een voeding rijk aan producten uit de mediterrane keuken het risico van een maagcarcinoom verkleint.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen